E-mail

info@golss.cz

Telefon

+420 412 519 886

Tipy na údržbu střešních světlíků

Blog
Tipy na údržbu střešních světlíků

Pokud doma nebo ve firmě máte střešní světlíky, určitě víte, jak důležité je udržovat je v dobrém stavu. Rádi bychom vám proto předali pár užitečných tipů na údržbu střešních světlíků. Pojďme se podívat, na co byste neměli zapomínat.

1. Kontrola těsnění a spojů

Základem je, když párkrát do roka (hlavně před zimou) zkontrolujete těsnění a spoje střešních světlíků. Zkontrolujte hlavně napojení světlíku na hydroizolaci střechy, zda se neodchlípla lepenka. To bývá často kritickým bodem v napojení střechy na světlík.Pokud vidíte mech nebo plíseň, je to znamení, že něco není v pořádku. Těsnění musí být vždy suché a čisté. Výskyt mechu a plísně může znamenat, že těsnění propouští vodu, což je potřeba okamžitě řešit. Zkontrolujte všechny spoje a pokud je to nutné, vyčistěte je nebo nám zavolejte a my vám vyměníme těsnění.

2. Kontrola stavu panelů

Další důležitý bod je kontrola samotných panelů střešních světlíků. Panely by měly být bez prasklin a poškození. Jestliže narazíte na díry nebo trhliny, je potřeba je co nejdříve opravit nebo vyměnit. Malé praskliny se mohou časem zvětšit a způsobit větší problémy. Pokud si nejste jistí, jak na to, obraťte se na GOLSS – rádi vám pomůžeme.

Panely světlíků by měly být bez prasklin a trhlin

3. Dotahování šroubů a lišt na střešních světlících

Všimli jste si někdy uvolněných šroubů nebo krycích lišt na střešních světlících? To může být velký problém, zejména při silném větru nebo náporu sněhu. A přitom jde o jednoduchou údržbu, která může předejít větším škodám. Stačí, když vezmete šroubovák a všechny volné šrouby dotáhnete. Všechny části tak budou pevně držet a nebudou vám způsobovat v budoucnu problémy.

Krycí lišty by měly pevně doléhat

4. Kontrola otevíracích segmentů u střešních světlíků

Jestli máte střešní světlíky s otevíracími segmenty, je důležité, abyste zkontrolovali, zda se dobře zavírají a těsní. To poslední, co chcete, je, aby vám tudy táhlo nebo zatékalo. Zkontrolujte mechanismus otevírání a zavírání, a ujistěte se, že vše funguje, jak má. Případně namažte panty, aby se pohybovaly hladce.

5. Prevence usazování nečistot

Usazování nečistot, jako jsou listí, větvičky nebo i kroupy, může narušit funkci střešních světlíků. Čas od času kontrolujte okolí světlíků a odstraňujte veškeré nečistoty. Můžete také zvážit instalaci ochranných mřížek nebo sítí, které zabrání vnikání větších předmětů.

6. Čištění skel střešních světlíků

Čistota skel je důležitá pouze z estetického hlediska a pro maximální průchod světla. Skla střešních světlíků se časem mohou zašpinit od prachu, pylu nebo jiných nečistot. Pokud se rozhodnete světlíky umýt, použijte měkký hadřík a jemný čisticí prostředek, abyste zabránili poškrábání skel. Čištění zlepší vzhled světlíků, a zvýší jejich účinnost.

7. Pravidelné profesionální kontroly střešních světlíků

I když můžete mnoho věcí zkontrolovat a opravit sami, doporučujeme provádět profesionální kontroly střešních světlíků. Odborníci z naší firmy Golss mohou provést detailní prohlídku a zajistit, že všechny komponenty fungují správně. Tím předejdete potenciálním problémům a prodlouží se životnost vašich světlíků. Pokud je váš střešní světlík již v havarijním stavu, nezoufejte. Máme bohaté zkušenosti s náročnými rekonstrukcemi střešních světlíků, proto nás v případě potřeby můžete kdykoliv kontaktovat.

Sdílet příspěvek:
Další články